Cykling

Cykelträning är en bra träningsform som även passar dig med bröstcancer oavsett konditions- och styrkenivå.

Allt fler upptäcker cykling som motionsform och att cykla är socialt, lättillgängligt och extremt bra träning. Att cykla är ett av de enklaste sätten att motionera på, och det kan dessutom förebygga sjukdomar som diabetes typ 2, hjärt- och kärlsjukdomar, fetma och stress.

  • Cykling belastar inte på samma sätt som löpträning och är därför en skonsammare motionsform om man t.ex. har dåliga knän eller har problem med sina leder. På cykeln kan man också välja det tempo som passar en bäst.
  • Under cykling arbetar man igenom hela kroppen och regelbunden träning ger hälsosamma effekterna.
  • Att cykla förbättrar konditionen. Andningen blir lugnare eftersom syreupptagningsförmågan förbättras, hjärtmuskulaturen stärks och med regelbunden träning minskar också risken för åderförkalkning och hjärt-kärlsjukdomar.

Cykling tränar underkroppens alla stora muskelgrupper som lårens framsidor och sätesmusklerna, vilket gör cykling till en perfekt konditionsträning. Cykelträning förbättrar blodcirkulationen och ger mer syre och näring till musklerna vilket gör att slaggprodukterna transporteras bort snabbare. Musklerna blir starkare och uthålligare och andningen förbättras. Ämnesomsättningen ökar, immunförsvaret förbättras och risken för hjärt- och kärlsjukdomar minskar. Däremot är cykling mindre bra för smidigheten, eftersom man sitter i en enformig ställning. Det kan därför vara en bra idé att komplettera cyklingen med stretchingövningar.

Tips för bra hållning:
Sitt bekvämt i sadeln utan att hänga på styret. Slappna av i axlarna och armarna. Kroppens lutning fram mot styret behöver inte vara särskilt aggressiv, då är det lätt att få ont i nacken. Sitt inte högre än att du kan trampa runt pedalerna utan att gunga i sadeln, benet ska inte vara helt sträckt i nedersta läget. En lätt spänning i bålen kommer automatiskt. När man sitter rätt ska det gå en lodrät linje mellan pedalaxeln och knä. Det är också viktigt att få till sadelhöjden. Rätt höjd hittar du genom att ha pedalen i bottenläge och justera sadelstolpen till dess att din häl precis nuddar pedalen.