Simning
Simning är en effektiv motionsform för dig med bröstcancer som ger både kondition och styrka. Simning är mycket skonsamt för muskler, leder, skelett och senor varför det är en bra aktivitet för återhämtning.
Simning är också en bra kompletterande träning för t.ex. cyklister och löpare. Simning förbättrar konditionen och gör också att man blir starkare i axlar, armar, mage och rygg.
Kondition/uthållighet
Simträning i bassängen ger bra kondition eftersom man mest använder de små muskelgrupperna. Det gör att tempot inte behöver vara särskilt högt för att hjärta och lungor ska jobba mer. Om man växlar mellan olika simdiscipliner, distanser och intervaller så varierar belastningen vilket gör att konditionen och uthålligheten blir bättre.
Styrka och smidighet
Simning är en allsidig styrketräningsmetod och involverar många muskler som lårets ut- och insida, bröst, överarmar, rygg, axlar, armsträckare, armböjare och mage. Simning bygger därför en välbalanserad och stark kropp. Risken för skador minskar också eftersom kroppsvikten avlastas när man tränar i vatten.
Frisim
Tränar främst: Armar, bröst, rygg, magmuskler, höfter och lår.
Så får du ut mest av det:
Tänk stort och långsamt. Det är bättre att göra få, kraftfulla simtag än många slarviga. Föreställ dig att din armbåge ska vara överst vid armtagen, sätt handen lite snett i vattnet framför dig, stick ner den djupt och dra den in mot dig själv.
Bröstsim
Tränar främst: Lårens in- och yttersidor, översta delen av bröstet, överarmarna samt övre delen av ryggen och anklarna.
Så får du ut mest av det:
Ta mindre och snävare armtag än du brukar – som om du rör om i vattnet. Böj bara knäna och inte i höfterna, flexa i fötterna.
Fjärilsim
Tränar främst: Magmuskler, säte, bröst, rygg och axlar.
Så får du ut mest av det:
Gör ingen paus mellan arm- och bentag.
Ryggsim
Tränar främst: Alla muskelgrupper i lår, armar, bröst, rygg och höfter.
Så får du ut mest av det:
Sparka med hela benet från höften och neråt – inte bara från knäet och neråt. Sträckta vrister.
Så simmar du intervaller
- Värm upp i 5 minuter
- Spurta
- Lugnt tempo
- Spurta
- Lugnt tempo osv
För nybörjaren
Värm upp, simma 5 x 1 minut i högt tempo varvat med varannan minut i lugnt tempo (eller 50 meter). Håll igen lite de första intervallerna så att du har kraft kvar att köra fullt under de sista intervallerna. 5 x 1 minuts spurt totalt.
För mer vältränade
Värm upp, simma 10 x 1 minut i högt tempo varvat med varannan minut i lugnt tempo. 10 x 1 minuts spurt totalt.