Naturen som energikälla

Naturen påverkar människor positivt och har stor betydelse som rekreationskälla. Forskning om naturens lugnande, stärkande och läkande effekter visar att naturupplevelser hjälper oss vad gäller stresshantering, smärtlindring, krisbearbetning och mental återhämtning.

Naturvistelser har mätbara effekter på människans välbefinnande och kan därför vara en källa till energi och avkoppling för dig med bröstcancer. En vistelse i skogen sänker halten av mätbara stresshormoner i saliven och kan dessutom stärka immunförsvaret. Forskare har också visat att en skogspromenad ger bättre tankeskärpa. Tillgång till natur leder till mindre stress och ökad kreativitet på arbetsplatser, till bättre motorik och koncentrationsförmåga. En rad studier har på olika sätt bekräftat att blotta anblicken av natur kan verka stressdämpande och hälsofrämjande, det räcker alltså med att bara titta på naturbilder för att dämpa stresshormoner och minska smärta.

Det har också visat sig i en amerikansk studie (Bernadine Cimprich, biträdande professor vid University of Michigans vårdskola) att bröstcanceropererade kvinnor klarar sin behandling bättre om de vistas i naturen regelbundet. Att få cancer är en skrämmande upplevelse. Det kräver mycket mental energi att hantera de känslor som sjukdomen väcker och för att ta sig igenom behandlingen och tackla sina symptom. Det visade sig att de kvinnor som vistades i naturen förbättrade sin förmåga att tänka klart, sätta upp mål, ta sig an uppgifter och slutföra dem.

Både att vistas och motionera i naturen ger möjligheter till bättre hälsa och livskvalitet. Här visar forskningen bland annat:

  • att redan korta vistelser utomhus ger sänkt puls och färre muskelspänningar. Blodtrycket stabiliseras och upptaget av D-vitamin ökar.
  • att personer som bor mer än en kilometer från grönområden har sämre värden i alla åtta hälsoområden (fysisk smärta, allmänt hälsotillstånd, psykiskt välbefinnande, fysiskt betingade begränsningar, psykiskt betingade begränsningar, fysisk funktion, social funktion, vitalitet), än personer som bor inom en kilometer från ett grönområde. (SUSY grøn , 2011)
  • En engelsk studie visar att personer som är fysiskt aktiva (t ex går, cyklar, springer) i naturen förbättrar sin mentala hälsa med upp till 50% jämfört med de som tränar inomhus (Mitchell, 2013).
  • att utsikt mot natur eller grönområden kan göra att patienter känner mindre smärta, tillfrisknar snabbare och använder mindre medicin. (Jensen, 2012)

Det ger bevisligen energi att vistas i naturen och man kan också tillämpa mindfulness i naturen på olika sätt för att stärka sig själv, att ”bara vara” i skön natur.

Några förslag på naturupplevelser för att stärka kropp och själ

Olika behandlingsfaser kan påverka allmäntillståndet på olika sätt, varför det kan vara bra att välja och anpassa aktiviteten efter hur man mår och vad man orkar göra. Men oavsett en liten eller längre stund i naturen, om man väljer att gå en stilla promenad, ta en träningstur på cykeln eller meditera en stund i naturen, så tillför själva vistelsen och upplevelsen i naturen välbehövlig energi för kropp och själ.

IMG_4384Promenader i skog, mark och park

Promenader i skog och mark eller i en trevlig park kan vara skön rekreation och naturupplevelsen tillför också välbehövlig energi. I naturen behöver man inte vara ständigt fokuserad eller uppkopplad och behöver inte heller lägga energi på att fatta en mängd beslut. Man kan ”bara vara” i ett slags vaket viloläge och njuta av sinnesintryck som grönska, fågelsång och vindens sus. Att vistas i naturen gör att måbra-hormoner skjuter i höjden och man blir både gladare och piggare.

Plocka svamp

Att ströva i bär- och svampskogen är en skön upplevelse och också nyttig motion. Det långsamma vandrandet och iakttagandet av den omgivande naturen ger avkoppling för både kropp och själ. Dessutom har man kanske färska bär eller svamp med sig hem från naturens skafferi, både lyxigt och nyttigt.

Tips för svampplockning
Plocka det du känner igen. På sommaren växer svampar mest i lövskog medan höstens svampar trivs bäst i blandad skog. Är man nybörjare är kantareller och soppar bra att börja med. Soppar är rörsvampar med en undersida som liknar skumgummi. Soppar som grupp är inte giftiga och är lätta att känna igen. För att lära sig olika svampsorter kan det vara klokt att anmäla sig till en svampkurs. Läs ”De giftigaste svamparna i Sverige”, skriven av Svampkonsulenterna i samarbete med Giftinformationscentralen. (Broschyren kan laddas ner via webbadressen www.giftinformation.se och finns på 29 olika språk.)

Bra att ha med sig
En korg och en svampkniv, kniv med borste, är bra att ha med sig. Plocka svampen i korg och inte i plastpåse. Svampen är ett känsligt livsmedel och det kan börja växa bakterier och larver i en tät plastpåse, dessutom blir svampen mosad.

Grovrensa svamparna i skogen
Det underlättar att grovrensa i skogen, skörden blir annars lätt smutsig av jorden.

Plocka fräsch och fast svamp och gärna mellanstora svampar. Små svampar behöver växa till sig och de största är ofta angripna av insekter.

Rensning av svamp
Svampar är känsliga och behöver tas om hand direkt efter plockningen. Maximalt klarar de att stå i kylskåp några timmar. Svamp som ska ätas direkt finrensas och skärs i mindre bitar. Vid tillagning, låt svampens fukt koka in och tillsätt sedan smör, grädde eller olivolja och krydda med salt. Ska svampen sparas ska inget fett tillsättas.

Svamp kan också torkas. Skär svampen i tunna skivor och torka i särskild svamptork eller på exempelvis ett myggnät med god ventilation. Det viktiga är att processen är kort så att svampen inte börjar mögla. Ät aldrig skogssvamp som inte är tillagad.

Tips på svamprecept

6 små pizzor

Botten:

  • 15 g jäst
  • 1/2 tsk salt
  • 2 dl vatten
  • 2 msk olivolja
  • 1/2 dl provensalska örter (frysta)
  • cirka 6 dl vetemjöl
  • mjöl till utbakning

Fyllning:

  • 300-400 g kantareller
  • smör
  • salt, peppar
  • 3 msk pesto
  • 2 msk olivolja
  • 2 1/2 dl grovriven parmesanost
  • Bladpersilja
  • Gör så här:

    1. Smula jästen i en bunke. Värm degvätskan till 37 grader och tillsätt den. Rör om tills jästen löst sig.
    2. Tillsätt olja och en tredjedel av mjölet. Blanda.
    3. Rör ner resterande mjöl, salt och örter. Arbeta till en deg. Låt jäsa övertäckt i cirka 30 minuter
    4. Borsta kantarellerna rena från jord. Stek dem gyllenbruna i smör. Salta och peppra en aning. Blanda pesto och olivolja.
    5. Knåda degen och kavla ut den tunt till små pizzor. Nagga dem och förgrädda dem i ugn, 225 grader, 3-5 minuter.

    Ta ut pizzabottnarna ur ugnen och bred på ett tunt lager pesto. Fördela kantarellerna på pizzorna. Strö över parmesanost och grädda ytterligare cirka 5 minuter, tills osten smält och pizzorna fått färg. Garnera med bladpersilja och servera genast.

    4 smörgåsar

    Ingredienser:

    • 4 skivor surdegsbröd
    • 100 g kantareller
    • 100 g trattkantareller
    • 50 g taggsvamp
    • 50 g karljohansvamp
    • 2 schalottenlökar
    • 2 msk smör
    • 2 msk pinjenötter
    • 1/2 msk tryffelolja
    • 1 dl majonnäs
    • 1/2 dl hackad persilja
    • 100 g ruccolasallad
      Svartpeppar

    1. Hacka schalottenlök och dela och tvätta svampsorterna i vatten. Låt dem sedan torka på papper.

    2. Stek svampen med lök och smör. Smaka av med salt och peppar och blanda ner persilja.

    3. Blanda majonnäsen med tryffeloljan, och smaka sedan av med salt och peppar.

    4. Rosta brödet. Smeta sedan ut tryffeldressingen över brödet och toppa med svampmixen.

    5. Rosta pinjenötterna i en het stekpanna tills de har fått lite färg. Toppa mackorna med pinjenötter och ruccolablad.

    Yoga i naturen

    Yoga utomhus ger en annan dimension till yogan, en koppling till dess ursprungliga länk till naturen. Yoga betyder ”att förena”’ och när det tillämpas utomhus skapas känslan av förening mellan natur, mänsklighet och universum.

     

    Att yoga utomhus kan förstärka yoga-upplevelsen på många sätt eftersom naturen inspirerar till fokuserad närvaro, djup andning och stillhet. En vindpust kan fördjupa andningen, den varma solen hjälpa till att fördjupa positionen genom smidigare muskler och en nyckelpiga kan inbjuda till fokus på något litet och stilla.

    Många aspekter av yoga handlar om att vara i nuet och i harmoni med naturen och universum. En hel del positioner är också uppkallade efter djur och natur. Yoga utomhus ger även en större närvaro och djupare andning genom olika lukter som lukten av hav, barrträ och gräs.

    Vandring

    Naturen ger enorm kraft och energi och att vandra i Sverige är fantastiskt. Möjligheterna är oändliga, man kan vandra på åsar, vid sjöar, i skogar, längs havet, i städer och på fjället. Varje årstid har sin tjusning med färger och dofter och stillheten är bra för både kropp och själ.

    Sverige är fullt av stigar, leder och vägar som passar för vandring där man kan upptäcka och njuta av naturen i sin egen takt. Man kan strosa längs smala stigar i bokskogar eller vandra på någon av de fina vandringslederna som finns i hela landet, från Lapplands fjällvärld till slätterna i Skåne. Man kan kustvandra över kala klipphällar i nationalparken Kosterhavet eller vandra längs den mäktiga ravinen Slåtterdalsskrevan på Höga kustenleden. Man kan vandra i gammelskogar, mellan fjällstugor eller i vikingarnas spår på Roslagsleden.

    Vandringsleder i Norrland

    Sveriges fjällvärld bjuder på extraordinära vyer och den svenska fjällkedjan sträcker sig från Treriksröset i norr till Dalarna i söder. Här finns flera fantastiska vandringsleder, som att vandra i den klassiska Jämtlandstriangeln, följa Kungsleden eller vandra i det vackra Grövelsjön. Höga kustenleden erbjuder kustnära vandring i en natur med dramatisk landhöjning efter inlandsisen. Ingen annanstans i Sverige kan du vandra så högt och så nära kusten som här och området finns även med på världsarvslistan.

    Vandringsleder i Svealand

    Siljansleden är hela 34 mil lång och sträcker sig i två slingor runt Siljan och Orsasjön. Landskapet är mäktigt med stora skogar och höjdskillnader på 400 meter. På många håll passerar du småtjärnar och sjöar där du kan stanna för att bada och fiska. I norra Dalarna finns Fryksås fäbodar med strålande utsikt över Orsasjön och de blånande bergen. Fryksås är den största bevarade samlingen av fäbodstugor som finns i Sverige.

    Sörmlandsleden är Sveriges första låglandsled, och med sina hundra mil är den fortfarande en av de längsta. Sörmlandsleden löper 100 mil genom ett omväxlande landskap. Leden är uppdelad i sextiotvå etapper, mellan 10–15 kilometer vardera. Terrängen varierar från tuff vandring till lättare promenadsträckor med vandring över sankmark med träspångar, på klippor, längs havet, i lummig lövskog och förbi slott. Leden börjar i Björkhagen i södra Stockholm, och passerar bland annat Eskilstuna, Katrineholm och Nyköping.

    Roslagsleden är en tätortsnära vildmarksled i vikingarnas kölvatten. Den är totalt 190 km lång och väl markerad. Leden går från Danderyds kyrka, förbi Norrtälje, upp mot Väddö kanal och slutar i det vackra Grisslehamn. Leden går nära havet, förbi charmiga insjöar och på skogsstigar eller grusvägar genom skog och kulturlandskap.

    Värmland är ett kontrasternas landskap med skärgård, kala klippor, djupa storskogar runt Fryksdalen och Klarälvsdalen, jordbruksbygder närmast Vänern och fjällnära områdena i norr. Vid sidan av vacker natur finns många historiska platser och sevärdheter, som påminnelser om människors liv och leverne förr i tiden.

    Vandringsleder i Götaland

    Höglandsleden på det småländska höglandet erbjuder vacker natur med djupa skogar och kulturhistoriskt intressanta sträckningar. Skurugatan öster om Eksjö påminner om Slåtterdalsskrevan på Höga kusten, och en djup kanjon finns i Vikskvarn, ett par kilometer från Bodafors. I dessa trakter finns också en riktigt högstammig bokskog.

    I södra Sverige finns den 118 mil långa Skåneleden som är uppdelad i flera olika sträckningar. Tidigt på våren och försommaren är en skogsvandring bland skir grönska och bokskogsstammar en härlig upplevelse. Närheten till havet med vågornas skvalpande ljud kan vara skönt och avkopplande under sommaren. På Österlen finns ett rikt mat- och kulturliv och för den som vill njuta av folkmyller och strandliv ligger Båstad, Torekov och Mölle i anslutning till leden. Kullens dramatiska kustlinje, vandring i gulröd bokskog på Österlen under hösten, att gå i snapphanarnas fotspår i norra Skåne eller vandra genom de väldiga bokskogarna i Söderåsens nationalpark är också fantastiska naturupplevelser.

    svenskaturistforeningen.se
    friluftsframjandet.se

    Cykling

    Att cykla i naturen är en härlig och njutningsfull upplevelse. Att cykla i mjukt kuperat landskap, på slingriga cykelvägar, genom bok- eller barrskogar, förbi gårdar, skogar och sjöar eller längs havet ger energi för kropp och själ. Från cykelsadeln kan du upptäcka olika typer av äventyr och fängslande landskap. Välj själv om du vill ha en rofylld cykeltur längs någon slingrig cykelväg eller något mer fartfyllt som ett skogsäventyr på en mountainbike. Vill man cykla någon del av en cykelled finns ett antal fina cykelleder i Sverige.

    Olika cykelleder i Sverige

    Kattegattleden – Sveriges första nationella cykelled
    Kattegattleden är en 37 mil lång sammanhängande cykelled där olika typer av cyklister kan glädjas åt Sveriges första nationella cykelled och dess fantastiska natur, upplevelser, boenden och matställen. Kattegattleden har ett unikt och havsnära läge med närhet till sandstränder och utsiktsplatser. Leden, som är näst intill bilfri, går från Helsingborg till Göteborg genom små fiskelägen och sommarstäder som Båstad, Halmstad och Varberg.

     

    Sverigeleden
    Sverigeleden är en av två nationella cykelleder och passerar alla Sveriges landskap utom Gotland. Leden går på allmänna vägar och består av en huvudled och ett antal alternativa leder. Huvudleden går mellan Helsingborg och Karesuando (2620 km). Sverigeleden följer mestadels mindre trafikerade vägar inne i landet, genom gamla kulturlandskap. Genom större städer som Stockholm, Göteborg, Helsingborg och Linköping går leden huvudsakligen längs bilfria cykelbanor. Det är också enkelt att ansluta till andra cykelleder som t ex Kustlinjen, Mälardalsleden, Västgötaleden, Dalslandsleden, Vättern-Sommenleden, Runt Vättern-leden och Banvallsleden.

    Västgötaleden
    Västgötaleden slingrar sig fram på lättcyklade småvägar genom hela Västergötland. Leden går genom vacker och omväxlande natur- och kulturlandskap och det rika kulturarv som finns. Västgötaleden ger tillsammans med Sverigeleden ett nätverk av fina cykelleder i området.

    Mitt emellan Skara och Skövde ligger Hornborgasjön som är vida berömd med sin årliga trandans. Västgötaleden omgärdas av Sveriges två största sjöar Vänern och Vättern, går genom slättlandskapet i väster, bland de karakteristiska platåbergen och genom Tivedens och Hökensås djupa skogar med hjortronmyrar och klara sjöar där storlommen ropar om kvällarna.

    Biking Dalarna
    Biking Dalarna erbjuder varierande cykling både i hög och låglänt terräng med varierande underlag. Inom Biking Dalarna finns 58 leder på totalt 954 km cross country cykling. Dalarna är ett Sverige i miniatyr med bördiga slättbygder i söder, små sjöar och omväxlande löv- och barrskogar. I norr övergår naturen mer till att bli typisk norrländsk med stora sammanhängande barrskogsområden, klara källvattensjöar och vidsträckta myrområden. I nordvästra delen finns t.o.m. de sydligaste delarna av den skandinaviska fjällkedjan.

    swedenbybike.com

    visitdalarna.se/sv/tema/bikingdalarna

     

    IMG_1865Långfärdsskridskor

    Frihetskänslan och den härliga upplevelsen av att skrinna fram på fina naturisar i långfärdsskridskor är svårslaget. Långfärdsskridskoåkning har sitt ursprung i Sverige och har blivit en populär aktivitet, mycket tack vare de förutsättningar vi har för skridskoåkning med alla våra sjöar. På vissa sjöar plogar man också banor för att möjliggöra långfärdsåkning.

    Värmland, Dalarna, över Närke och Mälardalen har bra förutsättningar för fin långfärdsskridskoåkning genom ett passande och växlande klimat tillsammans med ett enormt utbud av bra sjöar.

    Den utrustning som behövs är långfärdsskridskor bestående av sko/pjäxa, bindning och skena. I övrigt behövs framförallt säkerhetsutrustning såsom isdubbar, ispikar, stavar, räddningslinor, knäskydd, armbågsskydd och hjälm.

     

    Längdskidor

    Att åka längdskidor gjorde man redan på forntiden. Inte för att träna och tävla som idag utan främst för att förflytta sig och för att bli rörligare vid framför allt jakt. Längdskidåkning bjuder på rekreation, naturupplevelser, frisk luft och fantastiskt effektiv och allsidig träning för hela kroppen.

    Längdskidåkning kan utövas på alla nivåer, allt från lugna turer till träning och tävlingsidrott. Alla kan lära sig åka skidor och det är en enormt familjevänlig motionsform. Välskötta längdåkningsspår för både klassisk åkning och skating finns på de flesta ställen. En mysig längdskidåkningstur där man njuter av den vackra naturen längs berg, dalar, sjöar eller i skogen ger energi till kropp och själ.

    IMG_6163Fiske

    Fiske är en trevlig naturupplevelse som ger skön avkoppling. I Sverige finns 40 000 kvadratkilometer vatten och 1 159 mil fastlandskust. Det finns således gott om bra fiskevatten i vårt land. Sportfiske är en fritidsaktivitet som man kan hålla på med året runt och ändå få ständig omväxling och nya upplevelser.

    Upplev ett härligt fiskeäventyr i något spännande fiskevatten. Att glida fram med åror i en spegelblank sjö medan kvällssolen sjunker och njuta av tystnaden. Eller kasta med kastspö i en virvlande å, älv eller fors.

    Är man intresserad av insjöfisk finns många vackra insjöar, både klarvattensjöar och förtrollade skogssjöar och skogstjärnar i våra milsvida skogar. Även havet erbjuder trevliga fiskeupplevelser som t.ex. djuphavsfiske.

    Fiskrecept

    I den här rätten får du avnjuta en hord av fantastiska smaker. Blomkålen blir smältande god efter den rostats i ugnen. Där får den sedan sällskap av purjolök och lax de sista minuterna.

    Lagom till servering tar du fram såsen och klickar på valfri mängd på tallriken.

    • 4 port ris

    Sås

    • 1/2 kruka basilika
    • 100 g grana padano (italiensk hårdost)
    • 2 dl crème fraiche
    • salt och svartpeppar

    Grönsaker och lax

    • 1/2 purjolök
    • 1 blomkål (1 blomkål motsvarar ca 800 g)
    • 2 msk olivolja
    • ca 600 g laxfilé

    Till servering

    • 65 g mangoldskott
    • 1/2 citron

    Gör så här:

    1. Sätt ugnen på 225°C. Sätt in en plåt i ugnen.

    2. Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.

    3. Sås: Plocka av basilikabladen och riv osten. Mixa basilika tillsammans med ost och crème fraiche. Smaka av med salt och peppar. Häll såsen i en skål.

    4. Grönsaker och lax: Ansa, skölj och skiva purjolöken. Ansa och skär blomkålen i buketter.

    5. Blanda blomkålen med hälften av olivoljan i en bunke, krydda med salt och peppar. Häll ut den på den heta plåten och rosta mitt i ugnen först ca 5 minuter.

    6. Blanda purjolöken med resten av olivoljan. Lägg den och laxen på blomkålsplåten, krydda med salt och peppar och rosta ytterligare ca 8 minuter.

    7. Till servering: Servera laxen med grönsakerna, mangold, ris, citronklyftor och sås.

    För alla: rätten är fri från gluten.

    Gör laktosfri: använd laktosfri crème fraiche.

    Gör mjölkproteinfri: uteslut osten.

    Gör äggfri: känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym.

    Tips: Krydda grönsakerna med rosépeppar. Mortla den gärna innan den strös över.

    Potatispuré

    • 1 kg mandelpotatis
    • 2 dl mjölk
    • 2 msk smör
    • 1 msk strösocker
    • 2 msk olivolja
    • salt och vitpeppar
    • 1 l kantareller
    • 2 schalottenlökar
    • 1 msk smör till stekning
    • 2 kvistar bladpersilja

    Sås

    • 1 dl portvin
    • 1 dl rödvin
    • 1/2 dl strösocker
    • 1 tsk maizena majsstärkelse

    Fisk

    • 600 g rödingfilé
    • olivolja till stekning

    Spenat

    • 200 g spenat
    • olivolja till stekning
    • 2 vitlöksklyftor
    • svartpeppar

    Gör så här:

    1. Sätt ugnen på 200°C.

    2. Potatis: Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten. Värm mjölken i en kastrull.

    3. Häll vattnet av potatisen och låt den ånga av utan lock i 1 minut. Pressa eller krossa potatisen och rör i smör, socker och olivolja. Rör tills smöret har smält och späd med den varma mjölken. Smaka av med salt och vitpeppar.

    4. Rensa och skär kantarellerna i mindre bitar. Skala och finhacka schalottenlöken. Stek kantarellerna i smöret. Låt löken steka med på slutet. Salta och peppra. Strimla persiljan och blanda i den och svampfräset i potatispurén.

    5. Sås: Häll portvin, rödvin och socker i en kastrull och låt koka tills hälften återstår. Red med maizena utrörd i lite vatten.

    6. Fisk: Dela fiskfiléerna i 8 bitar. Pensla olivolja på skinnsidan och stek filéerna i het panna tills de fått fin färg. Stek filéerna klara i ugnen i ca 4 minuter, eller stek dem klara på medelvärme i pannan. Salta och peppra.

    7. Spenat: Fräs spenaten i en kastrull med olivoljan, pressa i vitlöksklyftorna och smaka av med salt och svartpeppar.

    8. Servera fisken tillsammans med potatispuré, sås och fräst spenat.

    För alla: rätten är fri från gluten och ägg men innehåller mjölk.

    Gör mjölkfri: använd mjökfria alternativ, t ex Solhavre och mjölkfritt margarin, istället för mjölk och smör.

    Tips: Portvinsreduktionen är ingen traditionell sås utan snarare ett alternativ till gelén som så ofta serveras till vilda rätter från skog och sjö.

    Jakt

    I Sverige är jakten mer förankrad bland folk i allmänhet än i de flesta andra länder. Jakt är en viktig del av friluftslivet och är en aktivitet som innebär rekreation och naturupplevelse där man är en del av naturen. Att med tysta steg gå genom skog och mark i kuperad terräng till jaktmarkerna. Att njuta av mäktiga vyer och lyssna på alla ljud från naturen. En oförglömlig upplevelse tillsammans med andra. Att få laga och äta mat ute. Och få uppleva ett fantastiskt samspel mellan människor, hundar och natur.

    Jakt är också även ett viktigt element i viltvårdande syfte, att begränsa vissa populationer för att balansera det ekologiska samspelet.

    Kort information om jakt från svenska jägarförbundet:

    Varför jagar vi?
    Förr var jakten ett sätt att överleva. Idag är jakten ett sätt att komma nära naturen och ta tillvara på det överskott som naturen ger och att följa näringskedjan från gräs till gryta. Det är även ett ekologiskt alternativ till kött från tamdjur.

    Vad krävs för att få jaga?
    För att bli beviljad licens för jaktvapen krävs en godkänd jägarexamen. En komplett jägarexamen består av ett teoretiskt prov och tre praktiska delprov (hagelgevärsprov, grundprov kulgevär, samt högviltprov för kulgevär). Man betalar en årlig, statlig viltvårdsavgift i form av ett jaktkort. För den som inte har en godkänd jägarexamen går det även bra att jaga under uppsiktsjakt tillsammans med en licensierad jägare.

    Var får man jaga?
    Den som äger mark har också jakträtt på marken och har rätt att överlåta eller upplåta jakträtten på andra. Jakt förekommer i större eller mindre omfattning på i stort sett all mark där jakt kan bedrivas.

    Vad får man jaga?
    Regeringen beslutar om vilka arter som får jagas och när. Det finns olika jakttider för olika arter och de varierar mellan olika delar av landet.

    Hur många jagar?
    I Sverige finns nästan 300 000 registrerade jägare (Källa: Naturvårdsverket.se, 2013), varav cirka 150 000 är frivilligt anslutna till Svenska Jägareförbundet.

    När får man jaga?
    Jaktsäsongen i Sverige omfattar i huvudsak hösten och vintern, augusti-februari. Jakttidens start och längd för en viltart kan dock variera avsevärt inom olika delar av Sverige.

    Vilka olika typer av jakt finns det?
    I Sverige finns det några olika typer av jakt, exempelvis löshundsjakt i olika former, smygjakt, vakjakt, grytjakt och drevjakt. Det finns även olika former av fågeljakt, exempelvis fågeljakt med stående fågelhundar eller med trädskällare.

    Vilken grundläggande utrustning behövs för att jaga?
    Det mest nödvändiga man behöver för att jaga är:

    • Vapen och ammunition
    • Ordentliga skor, kängor eller gummistövlar
    • Vattentäta kläder som andas
    • Någon form av hörselskydd
    • Kikare
    • Försäkring
    • Jaktkort

    Viltrecept

    Kombinationen viltkött och asiatisk sallad med lite sötsalt dressing är fantastisk.

    Ingredienser

    Kött:

    • 400 g mört viltkött av älg, kronhjort, dovhjort eller rådjur

    Sallad:

    • 1 st papaya
    • 1 st paprika gul, orange eller röd
    • ½ st gurka
    • 4 st salladslökar
    • 2 cm röd chili finhackad
    • ca 20 st haricots verts kokta
    • 4 stavar blekselleri
    • 1 dl mung-groddar
    • 1 kruka koriander
    • 1 dl cashewnötter

    Asiatisk dressing:

    • 1 dl fisksås (finns i asiatiska hyllan livsmedelsbutiken)
    • 1 dl lime pressad
    • ½ dl råsocker

    Gör så här:

    Sallad:

    1. Koka haricots verts tills de är knappt mjuka och kyl dem i isvatten.

    2. Skär papayan, paprikan och gurkan i ganska stora bitar.

    3. Strimla salladslöken fint, skär bleksellerin i ½ cm skivor.

    4. Blanda allt, men vänta med att lägga på cashewnötterna tills strax innan servering. Vänta också med att hälla på dressingen till serveringen. Får salladen stå länge med dressing blir den trist. Ät salladen max en timme efter att du hällt på dressingen.

    Dressing:

    1. Blanda alla ingredienser.

    Kött:

    1. Putsa köttet så att du får ett block som är 2-3 cm högt, max 10 cm brett.

    2. Salta köttet och bryn det i het panna, 30 sekunder på varje sida.

    3. Skiva det i tunna skivor och lägg på salladen. Servera direkt!

    Ingredienser:

    600 g viltgrytbitar
    1 tsk salt
    1
    1,5 msk vetemjöl
    1 msk tomatpuré
    1 tsk timjan torkad
    3 st lagerblad
    3 dl rödvin av god kvalitet
    2,5 dl viltbuljong
    100 g sidfläsk rökt, tärnat
    8 st schalottenlök skalade, delade
    rapsolja & smör till stekning

    Gör så här:

    1. Bryn köttet i rapsolja och lite smör i en stekpanna.

    2. Lyft över köttet i en gryta. Krydda med salt och peppar.

    3. Rör i mjöl, tomatpuré, lagerblad och timjan. Häll på vin och buljong.

    4. Låt grytan koka under lock cirka två timmar.

    5. Stek fläsk, lök, vitlök och svamp med smör och olja i stekpannan.

    6. Lägg ner det i grytan och låt allt koka ytterligare cirka tio minuter.

    Servera med kokt potatis, ris eller couscous.