Operation vid bröstcancer

Exempel på biverkningar:

Någon vecka efter operationen vid bröstcancer kan det bildas vätska, serom, under såret. Det visar sig som en svullnad i armhålan eller på bröstkorgsväggen och beror oftast på att det läcker lymfvätska från lymfkärl som delats i samband med operationen. För att få bort svullnaden kan det bli nödvändigt att punktera den med en nål och suga ut vätskan. Ingreppet är så gott som smärtfritt, men kan behöva upprepas flera gånger. Kroppen ska på egen hand ta hand om vätskan.

Lymfödem

 • Behandlas vanligen med kompression. Vävnaderna kring lymfödemet trycks samman med hjälp av så kallade kompressionsstrumpor. Om det inte räcker med kompressionsstrumpor kan man pröva en speciell typ av massage.
 • Man kan behöva vila den svullna kroppsdelen i högt läge. Bör ske under längre tid, till exempel under natten genom att vila armen på en stabil kudde.
 • Forskning har visat att fysisk aktivitet och träning, till exempel styrketräning och stavgång, förbättrar lymfödem.
 • Forskning visar också att kvinnor som behandlas för bröstcancer kan förebygga lymfödem med hjälp av styrketräning. Styrketräning gör att man kan behålla eller öka sin muskelstyrka efter cancerbehandlingen.
 • Komplex fysikalisk ödemterapi, KFÖ, är en metod som går ut på att öka motoriken i de fungerande/kvarvarande lymfkärlen. I behandling som man kan få av en lymfterapeut ingår fem olika komponenter och det handlar om djupandning, manuellt lymfdränage, rörelseövningar, kompression och hudvård.

Exempel på egna övningar:

 • Ta riktigt djupa andetag så att bröstkorgen expanderar. Rör samtidigt armarna som när man gör ”änglavingar” i snön. Andas in, höj armarna  mot taket, håll andan någon sekund, andas ut och för armarna utåt och nedåt till sidorna.
 • Lägg handflatorna på var sida om halsen under öronen. Gör en strykning på halsen ned till gropen vid nyckelbenet.
 • Stryk på översidan av armen upp över axeln – ända tills du känner kotorna vid baksidan på halsen. Fortsätt sedan fram till gropen vid nyckelbenet.
 • Stryk på undersidan av armen, gör en sväng förbi armhålan bakåt över skulderbladet längs bröstkorgen och ända ned mot ljumsken.  Strykningarna ska vara långsamma och kraftfulla.

Personlig reflektion:
Har inte haft några stora problem med lymfödem. Däremot inre vätske- och blodansamlingar efter operationen. Kroppen ska själv hantera det men det tog lång tid att läka. Ett tips jag fått är att smörja ärren när de har läkt med t.ex. Bio Oil för att få ett finare ärr.

Stelhet i överarm och axelparti

Styrke-, rörlighets- och töjningsövningar från sjukgymnast kan hjälpa till att förbättra rörelseförmågan. Allmän träning för att kunna vara lagom stark i muskler i hela kroppen hjälper till att stödja skelett och leder.

Exempel på övningar 3 ggr per dag, varje övning görs 5 ggr:

 • Knäpp händerna och lyft armarna ovanför huvudet så långt det går. Kan utföras liggande, sittande eller stående.
 • Lägg handen på ryggen med handflatan utåt. För handen upp till motsatta sidans skulderblad.
 • Lägg händerna i nacken, för armbågarna utåt-bakåt så långt det går. Håll kvar i 5 sek, för sedan ihop armbågarna. Kan utföras liggande eller stående.
 • Dra långsamt upp axlarna mot öronen samtidigt som du andas in. Håll kvar i 5 sek. Sänk axlarna och andas ut.

Personlig reflektion:
Hjälper mycket mot stelhet att göra övningarna regelbundet. Man jobbar upp rörligheten igen.