Om Energy vs cancer

Energy vs cancer är en ideell sida som handlar om hur man hittar energi och stärker sig själv för att bättre klara av nödvändiga behandlingar för att bli frisk när man har drabbats av bröstcancer. Det är också en sida för närstående till drabbade. Sidan utgår från individen som helhet och inte bara sjukdomen.

Tanken med sidan

  • Att vara en energigivande och inspirerande sida för de som kämpar med de utmaningar det innebär att gå igenom nödvändiga behandlingar för att bli frisk från sin bröstcancer. Att genom sidan kunna bidra till att de orkar kämpa lite till.
  • Att vara en lösningsfokuserad sida med konkreta tips och råd som kan underlätta under behandlingstiden, som sjukvården inte kan eller har resurser att hjälpa till med.
  • Att skapa en samlad och lättillgänglig information avseende sådant som kan underlätta livet under behandlingsperioden utifrån en helhetssyn på människan. Kan vara svårt att själv ha orken att söka information under behandlingsperioden.
  • En ny studie visar att många kvinnor inte tar sin cancermedicin (eftermedicineringen) i tillräcklig omfattning alternativt avbryter medicineringen i förtid. En förhoppning med sidan är att kunna bidra till att fler orkar fullfölja sin medicinering.
  • Att genom sidan öka fokus och prioritet av de kvinnorelaterade besvär och åkommor som kan uppstå under behandlingsperioden och kunna påverka för att skapa förutsättningar i alla landsting för rätt hjälp till alla drabbade. Det är dock viktigt att komma ihåg att det är individuella skillnader i hur man reagerar på olika behandlingar, även om det finns vissa gemensamma nämnare.

Bakgrund

HelenaMitt namn är Helena Mareniusson och jag drabbades 2012 av bröstcancer, 47 år gammal. En tuff resa på många sätt tog sin början. Jag har genomgått operation (mastektomi), cellgiftsbehandling, strålning och gått på eftermedicinering under fem år. Givetvis blir det ett stort fokus på sjukdomen och olika behandlingar under behandlingstiden. Det finns idag bra information om själva sjukdomen och det rent medicinska i behandlingarna. Men jag själv och andra drabbade jag mött har upplevt en avsaknad av en samlad och lättillgänglig information som hade kunnat underlätta livet under behandlingsperioden.

Jag ville därför skapa en webb-sida för drabbade och deras närstående som kan inge hopp, inspirera och tillföra energi när man behöver det som bäst. Det ska också finnas samlad, strukturerad och lättillgänglig information avseende t.ex. specialanpassade produkter, hjälpmedel, behandlingar, kosttillskott och läkemedel som kan hjälpa mot de biverkningar som kan uppstå under behandlingsperioden.

Jag ville därför skapa en webb-sida för drabbade och deras närstående som kan inge hopp, inspirera och tillföra energi när man behöver det som bäst.

Min egen reflektion av att drabbas

Ett cancerbesked vänder upp och ner på livet. Från en någorlunda strukturerad vardag fylld med både glädjeämnen och vardagsbekymmer till fullständigt kaos.

En rutinkontroll där läkaren säger det sista du vill höra, ”jag är ledsen men du har med all säkerhet en elakartad tumör”. Ena sekunden är du frisk och i nästa har du plötsligt en dödlig sjukdom.

Du får ett papper i handen med en operationstid. Remiss till röntgen, prover som skickas för analys. Att ta till sig det obegripliga och ofattbara att ha en dödlig sjukdom. Ovissheten innan de definitiva provsvaren kommer, att inte veta hur illa det är. Rädslan att försvinna från sina nära och kära, att inte längre få vara med. Det motsägelsefulla i att bli fruktansvärt sjuk av behandlingarna som ska göra dig frisk.

Att tappa håret vilket synliggör för dig själv och omgivningen att du faktiskt är sjuk på riktigt. Tacksamhet över den fantastiska sjukvårdspersonalen som hjälper dig igenom behandlingarna. Den konstiga känslan av att du helt plötsligt blir osynlig i affären när bekanta och f.d. vänner inte låtsas se dig. Att mista vänner som inte vill eller orkar vara med på din resa. Men även få nya underbara och stöttande vänner som du inte visste att du hade. Att genom sjukdomen skapa oro, rädsla och sorg hos dina närmaste som du älskar. Jobbiga känslor som ens livspartner och barn försöker att inte visa i sin ansträngning att stötta och älska dig. Frustrationen hos de närmaste av att stå bredvid och inte kunna göra så mycket. Ansträngningen att försöka leva ett så normalt liv som möjligt mitt i det onormala. Energin man får av att delta i sociala sammanhang trots ett sämre allmäntillstånd under behandlingarna.

Att omvärdera vad som är viktigt i livet och bli så mycket bättre på att leva här och nu. Att orka fokusera på att bli frisk igen och att känna glädjen av att äntligen vara färdigbehandlad. Att inse att livet inte blir detsamma igen. Och att det inte finns någon garanti för morgondagen. Men ändå känna glädje och tacksamhet över att få vara i livet just nu, att älska och att älskas.

Sammanfattning

Sidan bygger på mina egna erfarenheter och det är bra att vara medveten om att det kan vara stora individuella skillnader i hur man mår under de olika behandlingsperioderna. Min förhoppning med sidan är den ska bidra med energi och inspiration till er som har drabbats av bröstcancer, som hjälp på vägen för att orka med den resa det innebär att bli frisk igen. Att genom konkreta tips och råd kunna bidra till att underlätta livet för drabbade under behandlingarna.