Kombinera natur med träning

Kombinera träning och natur genom att välja träningsformer som passar utomhus, där både träning och naturupplevelse tillför välbehövlig energi till dig med bröstcancer.

Promenader i skog, mark och park

Promenader i skog och mark eller en trevlig park kan vara skön rekreation. Raska promenader är en utmärkt form av motion som både stärker hälsan och ökar kaloriförbränningen.

Ju mer kuperad terräng du spatserar i, desto med kalorier förbrukar du. När kroppen jobbar i uppförsbacke stärks både bål och underkropp på ett effektivt sätt. Det gör att magmusklerna punkttränas och att kaloriförbrukningen ökar. Backträning kan kräva tre gånger så mycket energi som promenader på plan mark.

Genom att intervallpromenera och variera tempot från normal till snabb takt ökar du både förbränningen och uthålligheten. Om du väver in 10 minuters intervallträning i ditt 30-minuterspass dubblar du din kaloriförbrukning. Använder du dessutom stavar ökar förbränningen med ytterligare 20 procent.

Medveten fokus på magmuskulaturen kan stärka effekten av din promenad ordentligt. Dra in och spänn magmusklerna när du går samtidigt som du aktivt använder höfterna i steget. Tänk dig att benen går ända upp till naveln och när du tar ett steg framåt ska även höften följa med. Det ger på så sätt mer aktiva höfter och sätter fler muskelgrupper i arbete.

 

Power walk i naturen

Powerwalking är ett av de mest naturliga sätten att motionera på och är ett smidigt sätt att komma i form. Det passar såväl gammal som ung oavsett hur vältränad man är sedan tidigare.

Powerwalk innebär att man aktiverar hela kroppen när man promenerar.  vilket gör det till ett effektivt sätt att förbättra sin kondition. Det sliter inte heller lika mycket på lederna som t.ex. att jogga.

Powerwalking tar på hela kroppen, från ben till säte och armar.

Promenaden ska göras i raskt tempo och längden av promenaden anpassas till den orken man har. För att få ut så mycket som möjligt av träningen kan en rekommendation vara att gå mellan 40-60 minuter. Är man nybörjare kan man börja med att gå en eller ett par dagar i veckan.

Vill man ha något annat att tänka på under promenaden kan man lyssna på musik eller t.ex. en ljudbok.

 • Ta långa kliv för att förbättra träningseffekten, eftersom långa kliv är mindre effektiva och tar mer energi än snabba, korta steg.
 • Gångtekniken vid powerwalk är att landa med foten på hälen, rulla sig igenom hela foten med hjälp av vristen och driva på steget med en knuff av tårna. Det anstränger hela benet, från sätet via låren och ner till vaderna.
 • Man håller upp huvudet och går med hakan uppåt och blicken ungefär tio meter framför sig.
 • Svinga armarna, böj armbågarna i 90 grader, slut händerna i knytnävar utan att spänna dem och svinga armarna i en båge från midjan mot bröstet. Håll armarna nära kroppen. Genom att svänga armarna går du fortare och bygger mer styrka i överkroppen.
 • Efter en power walk kan man tänka på att stretcha höftböjarmusklerna och lårens och vadernas baksidor, eftersom man belastar dessa muskler extra mycket.
 • Ingen speciell utrustning behövs för en powerwalk förutom ett par bra skor med ordentlig stötdämpning.
 • Vill man anstränga sig extra mycket kan man använda stavar när man går.

Ridning i naturen

Att rida ger välbefinnande för både kropp och själ. Ridning i naturen är både avkopplande och en mångsidig motionsform som passar så gott som alla. På hästryggen får man möjlighet att beundra landskapen ur ett nytt perspektiv. Ridning i naturen kan erbjuda allt från en spännande fartfylld galopp till en avkopplande och avstressande upplevelse av närhet till både häst och ursprunglig natur.

Ridning är för alla åldrar och de flesta ridskolor har grupper för alla nivåer, även för vuxna nybörjare. Ridning är en sport som passar alla, både motionsryttaren och den som vill tävla och för övrigt den enda idrottsgren där kvinnor och män tävlar på lika villkor. Är man en ovan ryttare som vill rida enstaka gånger och inte börja med ridning som sport finns turridning i naturen med guider.

Cykelträning i naturen

Cykelträning är ett utmärkt sätt att aktivera sin kropp och passar alla oavsett konditions- och styrkenivå. Allt fler upptäcker cykling som motionsform. Cykling är socialt, lättillgängligt och extremt bra träning. Att cykla är ett av de enklaste sätten att motionera på och det kan dessutom förebygga sjukdomar som diabetes typ 2, hjärt- och kärlsjukdomar, fetma och stress.

Fördelar med cykling:

 • Ger bättre kondition. Cykling är en skonsam form av lågintensiv träning och cyklar du regelbundet gör det underverk för orken och konditionen.
 • Bra för hjärtat, som också mår bra av regelbunden motion. Cykling gör att hjärtat pumpar syrerikt blod till musklerna, och hjärtat stärks. Motionen hjälper på så sätt till att förebygga hjärt-kärlsjukdomar.
 • Starkare lungor, ju mer lungorna får jobba, desto starkare blir de – vilket i sin tur leder till bättre hälsa.
 • Cykling är en motionsform som är väldigt skonsam mot dina knän och leder. Se bara till att din cykel är anpassad efter din längd.
 • Cykling är också ett bra sätt att förbränna kalorier på.