Sex och samlevnad är en viktig del av livet även för dig med bröstcancer. Världshälsoorganisationen (WHO) har följande definition av sexualitet:
Sexualiteten är en integrerad del av varje människans personlighet, och det gäller så väl man som kvinna. Den är ett grundbehov och en aspekt av att vara mänsklig, som inte kan skiljas ifrån andra livsaspekter. Sexualiteten är inte synonymt med samlag, den handlar inte om huruvida vi kan ha orgasmer eller inte, och inte heller summan av våra erotiska liv. Dessa kan men behöver inte vara en del av vår sexualitet. Sexualiteten är mycket mer: den finns i energin som driver oss att söka kärlek, kontakt, värme och närhet. Den uttrycks i vårt sätt att känna och väcka känslor samt att röra vid varandra. Sexualiteten påverkar tankar, känslor, handlingar och gensvar och därigenom vår psykiska och fysiska hälsa.
Att drabbas av bröstcancer med efterföljande konsekvenser av operation och behandlingar kan ha en negativ inverkan på sexlivet. Ett förändrat utseende av t.ex. ett bortopererat bröst eller att tappa håret en period kan påverka den egna känslan av att vara sexuellt attraktiv. Bröst är även en viktig erogen zon för kvinnor.
Biverkningar från de olika behandlingarna mot bröstcancer kan också påverka sexlivet. Olika biverkningar kan göra att lusten minskar och att känsligheten försämras varför man kanske behöver ökad stimulans. Biverkningar kan också göra att man t.ex. drabbas av torra slemhinnor och försämrad lubrikation (att bli våt i slidan). Ett försämrat samliv p.g.a. sjukdomen och behandlingarna kan orsaka en känsla av sorg hos båda parter. Det är viktigt att prata med varandra om hur det är och känns och att tillsammans försöka hitta nya vägar och lösningar för ett samliv.
Rent fysiskt är sex viktigt eftersom det är sunt och väcker må bra-hormoner.
Kroppsuppfattning spelar en viktig roll för hur många kvinnor upplever sitt sexuella välmående och en låg självkänsla avseende kroppsuppfattning kan påverka lusten negativt. Förutom en förändrad kropp efter bortopererat bröst eller del av bröst kan man också drabbas av andra utmaningar som också kan påverka lusten under behandlingsperioden såsom trötthet, viktökning, viktminskning, hårbortfall, ärr, hudförändringar och kraftiga vallningar och svettningar.
Rent fysiskt är sex viktigt eftersom det är sunt och väcker må bra-hormoner. För relationen är det bra eftersom intimiteten skapar en vi-känsla, en tolerans och gör så att man vågar utlämna sig åt varandra, vilket ger en speciell känsla. När man är trygg kan man också uppleva en annan djuphet i sexet. Hjärnan är den största erogena zonen och att stimulera sexuella tankar genom erotisk litteratur eller erotisk film kan hjälpa till att öka lusten.
Om sex är smärtsamt på grund t.ex. torra slemhinnor kan man välja andra alternativ. Man kan i stället pröva oralsex, kyssar eller smekningar under en period, så att inte sex börjar förknippas med obehag. Att fortsätta med onani eller sex tillsammans med någon annan bidrar också till att slemhinnorna blir mindre torra och att elasticiteten kan bibehållas. Detta gäller oavsett sätt att ha sex. Torra slemhinnor kan också behandlas med t.ex. Replens (vaginalgel med lågt pH), vilket även går att få på recept. Glidmedel kan vara ett väldigt bra hjälpmedel vid sämre lubrikation. Silikonbaserat glidmedel är mera skonsamt för torra och känsliga slemhinnor än vattenbaserat. Det ger glid under längre tid och torkar inte ut. Kan användas tillsammans med kondom men kan förstöra vibratorer av silikon. Oparfymerad olja är bra för torr hud och torra slemhinnor både att tvätta med och smörja in. Försök att prata med varandra om hur det är och vad ni kan göra åt det. Det finns en hel del att göra för att försöka öka lusten och för att lära sig mer om både sig själv och varandra. Att ha sex gör också att man blir piggare och mindre stressad.