Sex & samlevnad

Sex och samlevnad är en viktig del av livet även för dig med bröstcancer. Världshälsoorganisationen (WHO) har följande definition av sexualitet:

Sexualiteten är en integrerad del av varje människans personlighet, och det gäller så väl man som kvinna. Den är ett grundbehov och en aspekt av att vara mänsklig, som inte kan skiljas ifrån andra livsaspekter. Sexualiteten är inte synonymt med samlag, den handlar inte om huruvida vi kan ha orgasmer eller inte, och inte heller summan av våra erotiska liv. Dessa kan men behöver inte vara en del av vår sexualitet. Sexualiteten är mycket mer: den finns i energin som driver oss att söka kärlek, kontakt, värme och närhet. Den uttrycks i vårt sätt att känna och väcka känslor samt att röra vid varandra. Sexualiteten påverkar tankar, känslor, handlingar och gensvar och därigenom vår psykiska och fysiska hälsa.

Att drabbas av bröstcancer med efterföljande konsekvenser av operation och behandlingar kan ha en negativ inverkan på sexlivet. Ett förändrat utseende av t.ex. ett bortopererat bröst eller att tappa håret en period kan påverka den egna känslan av att vara sexuellt attraktiv. Bröst är även en viktig erogen zon för kvinnor.

Biverkningar från de olika behandlingarna mot bröstcancer kan också påverka sexlivet. Olika biverkningar kan göra att lusten minskar och att känsligheten försämras varför man kanske behöver ökad stimulans. Biverkningar kan också göra att man t.ex. drabbas av torra slemhinnor och försämrad lubrikation (att bli våt i slidan). Ett försämrat samliv p.g.a. sjukdomen och behandlingarna kan orsaka en känsla av sorg hos båda parter. Det är viktigt att prata med varandra om hur det är och känns och att tillsammans försöka hitta nya vägar och lösningar för ett samliv.

Rent fysiskt är sex viktigt eftersom det är sunt och väcker må bra-hormoner.

Kroppsuppfattning spelar en viktig roll för hur många kvinnor upplever sitt sexuella välmående och en låg självkänsla avseende kroppsuppfattning kan påverka lusten negativt. Förutom en förändrad kropp efter bortopererat bröst eller del av bröst kan man också drabbas av andra utmaningar som också kan påverka lusten under behandlingsperioden såsom trötthet, viktökning, viktminskning, hårbortfall, ärr, hudförändringar och kraftiga vallningar och svettningar.

Rent fysiskt är sex viktigt eftersom det är sunt och väcker må bra-hormoner. För relationen är det bra eftersom intimiteten skapar en vi-känsla, en tolerans och gör så att man vågar utlämna sig åt varandra, vilket ger en speciell känsla. När man är trygg kan man också uppleva en annan djuphet i sexet. Hjärnan är den största erogena zonen och att stimulera sexuella tankar genom erotisk litteratur eller erotisk film kan hjälpa till att öka lusten.

Om sex är smärtsamt på grund t.ex. torra slemhinnor kan man välja andra alternativ. Man kan i stället pröva oralsex, kyssar eller smekningar under en period, så att inte sex börjar förknippas med obehag. Att fortsätta med onani eller sex tillsammans med någon annan bidrar också till att slemhinnorna blir mindre torra och att elasticiteten kan bibehållas. Detta gäller oavsett sätt att ha sex. Torra slemhinnor kan också behandlas med t.ex. Replens (vaginalgel med lågt pH), vilket även går att få på recept. Glidmedel kan vara ett väldigt bra hjälpmedel vid sämre lubrikation. Silikonbaserat glidmedel är mera skonsamt för torra och känsliga slemhinnor än vattenbaserat. Det ger glid under längre tid och torkar inte ut. Kan användas tillsammans med kondom men kan förstöra vibratorer av silikon. Oparfymerad olja är bra för torr hud och torra slemhinnor både att tvätta med och smörja in. Försök att prata med varandra om hur det är och vad ni kan göra åt det. Det finns en hel del att göra för att försöka öka lusten och för att lära sig mer om både sig själv och varandra. Att ha sex gör också att man blir piggare och mindre stressad.

Tips för att öka lusten

 • Hjärnan är vår största erogena zon och att fantisera och tänka på sex kan vara ett bra sätt väcka lust. Det kan skapa en positiv känsla och upphetsning utan krav på att det måste leda till något.
 • Att kunna ha fysisk närhet utan att ha sex, att kunna känna sig trygg med att fysisk närhet inte innebär krav eller förhoppning om mer. Att utveckla det sensuella i beröring. Att ta sig tid att njuta av varandra.
 • Innan man vant sig vid sin nya kropp kan ett sätt vara att använda sexiga underkläder för att känna sig fin och attraktiv. Man kan även unna sig att fixa håret hos frisören, få behandling på skönhetssalong, få massage eller göra manikyr för att piffa sig lite extra.
 • Att bara ha sex som är skönt, att testa nya sätt att ha sex på och välja bort det som inte är skönt kan leda till att lusten kommer tillbaka. Bestäm att sex är roligt, släpp prestigen. Våga prova vad som fungerar för er, det gör inget om det inte blir perfekt.
 • Olika former av sex kan också kännas skönt på olika sätt. För att du ska kunna få orgasm så är det bra att vara medveten om vilken form av beröring som kan leda fram till det. De flesta kvinnor får enklast orgasm genom att klitoris stimuleras. Olika vibratorer kan vara bra hjälpmedel.
 • Vårda relationen, ta hand om varandra och uppskatta varandra. Att spendera kvalitetstid med sin partner och göra avkopplande saker tillsammans som ni båda tycker om som t.ex. en middagsdate, att ta en fika eller en skön promenad kan bidra till ökad lust till intimitet. Att dela på vardagens ansvar och arbete är också viktigt. Både för att relationen ska vara bra men också för att båda ska ha ork att tänka på sex.
 • Regelbunden träning hjälper till att förbättra humöret, minska trötthet, oro och stress och ger en mer positiv kroppsuppfattning och självkänsla, vilket kan påverka lust och samliv positivt.
 • Mindfulness, meditation, yoga, aromaterapi och massage minskar stress och trötthet vilket också kan ha positiv effekt för ökad lust.
 • Erotisk litteratur och erotiska filmer kan hjälpa till att väcka lust. Man kan läsa och titta tillsammans om det känns bra.
 • Utforska vad ni tycker om att bli smekta med. Fjädrar, silkestyg, sammet, läder, något vibrerande. Använd vibrator på nya ställen på kroppen.
 • Köp en bra bok om sex. Läs den tillsammans. Om du är blyg kan ni läsa boken var för sig och ha ett samtal om vad ni tyckte sedan i sängen med lampan släckt. När ni ändå diskuterar sex, passa på att berätta för din partner vad du tycker bäst om av allt det han/hon gör med dig, förklara varför. Att läsa om nya sexställningar och nya sätt att njuta kommer att sätta igång tankarna och öka er fantasi.
 • Massage är ett bra sätt att få spända muskler bli avslappnade. Massera varandra med massageolja, kroppskontakt sätter igång endorfinerna. Även om ni inte har sex samma kväll så kommer kroppen att reagera på det och bli mer villig. När ni är för trötta för sex, ägna 10 minuter åt massage, det ökar lusten och tar bort stressen. Tips: Invits värmande massageolja blir varm när man masserar och luktar gott.
 • Testa olika sexualhjälpmedel. Som nybörjare, beställ en massageolja, ett nytt glidmedel och en liten söt vibrator av något slag. Börja med en fingervibrator eller ett ägg. Ett ägg är mysigt och lätt att använda som klitorisstimulator. Ett snyggt designat ägg gör det lätt att få in en leksak i samlivet. Kan användas både vid klitorisstimulans eller inuti vaginan.
 • Öka fokus på varandra. Försök välja bort tv-tittande och surfande i en vecka. Hitta på andra gemensamma aktiviteter där ni är tillsammans och ägnar er åt varandra. Lyssna på musik, spela spel, läs högt för varandra, ta långa bad. Se varandra, lyssna på varandra och känn in din partner på olika plan, det resulterar oftast i att ni känner er närmare varandra.
 • Utforska varandra. Låt din partner sitta naken medan du går igenom de olika kroppsdelarna, en del i taget och berätta vad du tycker om just den kroppsdelen. Växla sedan roll med varandra. Det kan stärka både självförtroendet och lusten.
 • Att duscha och bada tillsammans är inte bara för nyförälskade. En härlig dusch med en vattentät vibrator eller ett långt bad med lyxigt badskum och en vibrator är härligt för båda.